dimecres, 8 de febrer del 2017

Com es diu "porc" en romanès?



 Ho haguessis pogut llegir als diaris que no tens temps de llegir. Fa sis dies que a Romania s'estan produint unes manifestacions gegantines, mai vistes des de la caiguda del règim comunista. Abans d'ahir, per exemple, es van concentrar entre 300.000 i mig milió de ciutadans a la Plaça de la Victòria de Bucarest. Afortunadament, va ser de forma pacífica. Inspiració catalana, potser? Bé la primera dama de Catalunya és romanesa d'origen. Qui sap si ja els està ensenyant com s'han de fer les cadenes i les bes baixes...

 Les manifestacions romaneses tenen un motiu molt clar: lluitar contra la corrupció. Fa unes setmanes, el govern del PSD (socialdemòcrata) havia adoptat una decisió estranyíssima: reduir sensiblement les penes per abús de poder i rebaixar la responsabilitat penal per als delictes de corrupció a un sostre de perjudici de 44.000 euros. Al final s'han fet enrere. 

 Fixa't que he parlat del govern, no del parlament. I és que aquesta decisió de revisar el codi penal per rebaixar-ne els supòsits de corrupció no la va adoptar el poder legislatiu, sinó el govern. Ho va fer mitjançant un decret-llei. Aquesta és una fórmula que tenen els governs per poder agilitzar els tràmits parlamentaris en cas d'urgent necessitat. Decreten una mesura que es pot aplicar immediatament. Després, en un termini fixat per llei, el parlament ha de confirmar la mesura o derogar-la. Però quina urgent necessitat tenien els governants romanesos per deixar fora de la consideració de delicte de corrupció els actes que no arribessin a 44.000€?

 Ja saps que aquest redactor de primers auxilis té una flaca pels temes lingüístics. Oi que em deixes explicar-te un parell de curiositats abans de centrar-nos en el tema? Et serviran per conèixer una mica aquell país.

 Romania és una illa de llatinitat dins del món eslau. La romanesa és una llengua heretada de Roma. Els ciutadans, doncs, hi parlen una llengua filla del llatí, no de la família eslava. D'aquí que s'assembli tant a altres llengües del teu entorn. Allà, per exemple, un bou és un bou; un porc és un porc i una vaca és una vaca. No, home, no...! No et pensis que la primera dama de Catalunya hi tingui res a veure. No parlen pas català. L'explicació de la similitud és històrica.

 I a fe que és curiós. Vols saber per què parlen una llengua llatina? Potser has visitat la columna trajana de Roma. Si no, no te la perdis en la pròxima visita que hi facis. Es troba molt a prop del Colisseu (ja saps, tot allò dels lleons, els gladiadors en calçotets, les freixures crues de cristià...). Aquell esplèndid relleu en espiral narra la conquesta de la Dàcia en temps de l'emperador Trajà.


 Dàcia, molt més que una marca d'automòbil. En època de l'imperi romà és així com s'anomenava el territori que actualment ocupa Romania. Els romans hi van implantar la seva llengua a mesura que eixamplaven militarment les fronteres cap al nord. Però curiosament el que va afavorir el procés de romanització no va ser l'arribada dels romans, sinó... la seva fugida. 

 Ja has sentit parlar d'Atila, oi? Era aquell maleducat que sense fer cas dels cartells municipals prohibint trepitjar la gespa, s'hi ficava amb el cavall i no deixava que als parterres hi cresqués mai més l'herba. Quan els seus huns, baixant del nord, van avançar en sentit contrari a les legions romanes, van provocar un terror tan gran en els camperols dacis que van abandonar a cuita-corrents conreus i llogarrets  i es van refugiar al sud del Danubi, tots ben arrecerats a les ciutats romanes i lluny de les invasions bàrbares. Aquesta reagrupació urbana va afavorir que la llengua també es reagrupés i s'hi fes forta. Si no hagués estat per aquest fet, el llatí hagués quedat desprotegit en aquells petits poblats que Roma no havia tingut temps d'unificar en una sola cultura i llengua.

 I és per això que els romanesos encara avui diuen capra quan nosaltres diem "cabra"; i vitel quan aquí diem "vedell", i gaina (amb uns accents banyuts a les vocals) per cridar les gallines. I per això mateix entendràs perfectament algunes de les exigències que surten escrites a les pancartes d'aquesta foto: abrougare, demissie... 


 Com també hauries entés perfectament si hi haguessuis llegit decret, delict, corruptie...  

 La corrupció romanesa no és pas una excepció en l'àrea de països que van sortir de l'òrbita comunista després de caure el mur de Berlin. En el període confús i descontrolat que hi va haver des del final de la dictadura comunista fins a la consolidació de la nova democràcia, la majoria d'aquells polítics van aprofitar la seva influència, coneixements i contactes  per lliurar-se al lladronici més descarat. Els comunistes eren sistemes críptics i tancats, molt allunyats del poble encara que es diguessin ser del poble. La massa de dirigents que van crear no estaven gens acostumats a retre comptes a ningú més que al líder suprem. I menys al poble. 

 En el cas de Romania, aquest líder suprem es deia Nicolae Ceaucescu. Aquí el tens amb la seva dona en l'última nit de la seva vida.


 Amb l'ajut d'una policia cruel i un aparell d'estat repressor fins a límits inaudits, ell i la seva dona Elena governaven el país amb un despotisme i una megalomania que havien après a Corea del Nord. També amb una gran mediocritat, és clar. I ja se sap: quan la maldat i la mediocritat s'ajunten, hi ha patiment segur.

 La bogeria d'aquell matrimoni no semblava tenir límits. Era tràgic i ridícul alhora. Durant anys i anys, la camarilla de Ceaucescu va fer el que li va donar la gana. Construïa sumptuoses edificacions i els dirigents vivien a cos de rei mentre el poble passava privacions de tota mena. Mentrestant la seva dona es feia presentar en actes i congressos com a doctora en Ciències quan tothom sabia que era poc més que una illetrada. I tots dos es dedicaven a fer regals luxosos a polítics estrangers de la seva corda mentre al país hi mancava de tot.


 En aquell temps es va fer molt famós el Cadillac blindat que Ceaucescu va regalar a Santiago Carrillo, líder del PCE (Partit Comunista d'Espanya)

 Quan es va descompondre la Unió Soviètica, sense el suport militar dels russos, el règim de Romania va caure irremissiblement, com va passar als altres països del bloc comunista. Un dia, quan Ceaucescu es disposava a dirigir-se al poble des de la Plaça de La Victòria, una gernació que era a baix va reaccionar escridassant-lo sense miraments. Ja no li tenien por. Ceaucescu se'ls mirava estupefacte. Aquella nit la seva dona i ell van ser detinguts i afusellats després d'una pantomima de judici. La confusió dels fets va ser total. Sembla que algú va tenir molta pressa a fer-los callar per sempre...

 Tots els països que surten d'una dictadura (del signe que sigui) tenen dificultats per consolidar una democràcia plena. No cal pas que anem a Romania per fer-nos-en una idea, oi? En tenim casos que ens afecten més, molt més directament. El cas, però, és que a Romania la corrupció hi va arrelar especialment. Les causes? Ves a saber. El destí també juga, en la vida dels pobles. 

 Quan Romania va voler entrar a la UE, la sospita de corrupció va ser la reticència més important que li van objectar els països membres: estava disposada a lluitar de debò contra les pràctiques corruptes? I per això quan l'any 2006 la UE va aprovar el seu ingrés a partir del gener del 2007, ho va fer "sota vigilància". La Comissió Europea va advertir el govern romanès que li faria "un seguiment exhaustiu en matèries de lluita contra la corrupció i el crim organitzat"

 Un malalt pot curar un altre malalt? O més aviat li acabarà contagiant els virus de collita pròpia? No sembla pas que els governs i polítics  de la UE estiguin gaire en condicions de controlar res en temes d'honestedat política... Potser per això la vida política romanesa ha continuat fent el seu camí rocambolesc i poc respectuós amb la transparència.

 Després d'uns quants governs ja prou convulsos, l'any 2004 Romania va entrar en una etapa de sainet polític total. El president era un altre Trajà però sense columna: Traian Basescu. Havia estat alcalde de Bucarest i s'havia fet molt popular per una campanya d'eradicació de gossos sense amo.


 El 2007 i el 2012 Babescu (socialdemòcrata) va sofrir dues mocions de censura. En la primera va ser suspès del càrrec fins que un referèndum el va confirmar, però el 2012 el parlament va tornar a votar la seva destitució, acusat de violar la llei constitucional. Aquesta vegada el va salvar la campana, com als púgils: va perdre el referèndum però com que la participació no havia arribat al 50%, no es va considerar vinculant. Basescu va continuar.

 Darrere de tot hi havia una lluita aferrissada entre dos amics íntims que, com sempre passa, es van convertir en dos íntims enemics: Basescu i Calin Tariceanu, el seu primer ministre. Sembla ser que Basescu, fidel a les consignes de Brussel·les, volia desarticular les relacions entre el món polític i les màfies econòmiques. Durant aquella etapa es van portar davant de la justícia 127 càrrecs públics. Una minúcia en un oceà de martingales. 

 I així arribem a aquest 2017, en què un altre govern socialdemòcrata (el primer ministre es diu Sorin Grindeanu) ha hagut de sofrir una nova moció de censura, però aquesta vegada no pas per perseguir la corrupció sinó per protegir-la reduint les penes per delictes d'aquesta índole. De rerefons del conflicte hi ha la sospita que el president del Parlament, Liviu Dragnea està embolicat en un fosc afer de contractacions fictícies de treball.

  La moció de censura no ha prosperat perquè la coalició de socialdemòcrates i liberals del govern pot imposar la seva majoria. Malgrat això, han retirat el decret. I malgrat això altre, els manifestants ja no s'ho empassen. Ni tan sols queden satisfets quan el govern els recorda que des de les exigències de Brussel·les els fiscals anticorrupció han treballat en més de 2000 casos i més de 1000 polítics i funcionaris han estat jutjats en els darrers dos anys. Consideren que la corrupció s'ha fet endèmica i que afecta tothom.

 Com acabarà la cosa? Continuarà la corrupció a la política romanesa? Aquest redactor de primers auxilis no és vident ni endeví. L'únic que et pot recordar és que aquí també diem vaca a la vaca, bou al bou i porc al porc...

Imatges:
Ceaucescu i Elena: mirror.uk
Basescu: realitatea.net
Bucarest, Plaça de la Victòria: Amnistia Internacional catalunya
Parlament de Romania: Giovannai's weblog-wordpress.com
manifestació a Bucarest: Canal Antigua

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada